hem | | sitemap
Expeditioner
och hållbara äventyr
jorden runt
lenin
Arkivet
Expedition pik Lenin
Hem
Hem
Expedition Pik Lenin och Kurumdy 2015 - Blogg/Reseberättelse

Expedition Pik Lenin och Kurumdy 2015
Expeditionen inleddes med en 8-dagars acklimatiseringstur till östra Kurumdy, ett sällan besökt bergsmassiv öster om Pik Lenin. Fyra sannolikt obestigna toppar på över 5000m gjordes.

Målet efter detta var att klättra Pik Lenin (7135m) via norra ryggen, en delvis luftig kamtur på ca 3000 höjdmeter.

Kammen visade sig dock allt för svår, så vi vände och övergick till normalleden, via västra ryggen. Denna bestigning gick i stort utmärkt, förutom att en period med dåligt väder tvingade oss till en något för tidig och lång toppdag.

Då toppen var ospårad sen ett tidigare oväder blev både stigningen till högsta lägret och själva toppturen mycket tunga, i tjock djupsnö. Vi såg toppröset ca 300m bort och 70 höjdmeter ovanför, när vi beslöt att vända. Toppturen to 16h och alla var mycket tagna efteråt.


Ett tufft år
Pga flera oväder och generellt ostabilt väder blev 2015 års säsong på Pik Lenin tuff. Enligt uppgift lyckades endast 2% av försöken.
Blogg
Bloggen publicerades här och på Facebook (se länk till vänster).

22/6: Osh
Vi har nu ägnat första dan i Kirghizistan till proviantering. Alla deltagare och alla väskor kom fram hela och rena.
Osh är en ganska liten stad (i ett ganska fattigt land), så shoppingen har inneburit både letande i små svala supermarkets och i kaoset på stadens matmarknad. Vi har dock hittat det mesta vi behöver och har nu packat dels ryggsäckarna för 7 dar i Kurumdy och dels förråd till turen på pik Lenin efteråt. Nu blir det tält ända till 13 juli!

Idag åker vi kl 9 mot bordoba vid tajikiska gränsen. 5 timmars resa över bergen. Dagens utmaning blir att komma förbi den lokala checkpoint som ligger där. Vi har alla tillstånd men är fortfarande beroende av den lokala chiefens välvilja...

Hälsn från en redan magsjuk jonn. Nästa rapport kommer via satellittelefon.

23/6 kurumdy
Vi är nu äntligen ute i fjället, närmare bestämt västra kurumdy, lite för nära den tajikiska gränsen. Vi hade tänkt tälta på 3900 idag (3700 igår) men en kirgisisk knarkpatrull ville ha sin utkikspost ifred och skickade oss ur synhåll. Känns lite skumt att denna vackra och till synes helt orörda högdal mellan finfina 5000-m toppar skulle vara en smuggelrutt... Annars har vi blandat väder men gott humör och massor av murmeldjur.
25/6 kurumdy 4100m
Vår första topptursdag har just runnit ut i sanden, eller snarare snön. Hela natten och hela dan har det snöat konstant. Den låga fjällängen, gräsmatta, vi tältar på är nu täckt av 10 cm blötsnö. Murmlisarna har tystnat och det börjar bli lite tradigt i tälten. Å andra sidan börjar "bakfyllekänslan" från den snabba stigningen gå över och kroppen funkar mer normalt igen. Vi tackar för alla uppmuntrande meddelanden, och hälsar tillbaka! Alla mår nu finfint och vi väntar bara på bättre väder.
27/6 kurumdy ca 4250m
Vår första lyckade toppdag! Vädret är nu bättre, även om det ändå passerat 3 oväder under dagen. Vi startade 8 i morse med sikte på ett möjligen oklättrat 5000-m berg. Efter en jobbig men till del ganska topptur har vi nu byggt fina rösen på 2 toppar, 5020 respekt 5045 m enl gps. Dessutom var det finfin utsikt, över kurumdys toppar, ut över högslätten och in i tajikistans torrare, röda dalar. Dessutom har vi haft fin utsikt över vår spektakulära 5300-topp tvärs över dalen och kunnat se ut en väg upp förbi branta klippor upp på en vass kam som leder till toppen - ett antal pinnacklar, varav vi hoppas klara den första. Vi saknar tyvärr klippsäkringar. Så, imorgon
startar vi tidigt och hoppas på ännu bättre väder. I övermorgon bär det sen iväg mot lenin. Hälsn Jonn

28/6 sista kvällen i kurumdy
Idag har vi gjort vår sista dag i kurumdy. Vi följde vår plan från igåroch gick brant uppåtöver finkornig rasbrant i coloirer mellan väldans häftiga klippor och pinnacklar, i bjart kontrast mot gårdagens mjuka snöfjäll. Det är tydligt att detta massiv är byggt av betydligare hårdare sten (något gnejsliknande växlat med med ganska hård röd sandsten och med inslag av kurumdys typiska gamla sjöbottensten. Geologer måste älska kurumdy). Väl uppe på ryggen 4900möh, möts vi av en knivkam med kraftiga snö-överhäng växlat med tjusiga pinnacklar med mussel-fossil. Kamvandringen varade i drygt 2h, och kulminerade i en riktigt spektakulär förtopp på ca 5000m. Efter detta fick vi en ren snökam, återigen med kraftiga hängdrivor. Denna kam brantar upp mot bergets huvudtoppar, 4 Chamonix-style-pinnacklar på närmare 5300. Vi hade möjligen kunnat lura oss upp på den första, men nu vände vi tidigare sedan Chris trampat av en snödriva och kammen blev väl ostabil. Antagligen är det det myckna snöandet som har skapar alla dessa snööverhäng - som tyvärr saknar all hållfasthet. Summa summarum vart det dock en finfin kamrar på ett berg man vill komma tillbaka till. Haken är bara att det inte tycks existera dagar utan skitväder här. Det positiva är den torra luften och att nederbörden mest faller som snö/hagel. Vi har inte blivit blöta en enda gång. Imorgon åker vi 6-7 mil västerut, till ängarna vid pik Lenins basläger. /Jonn
30/6 Pik Lenin base camp, 3600m
Vår första dag nedanför pik lenin börjar gå mot sitt slut. Resan hit från Kurumdy tog nästan 5h, tack vare att vår minibuss motor inte riktigt tålde skakandet på den rudimentära vägen de sista milen.Sista biten åkte terrängminibuss a la sovjet. Nu har vi ätit upp oss under ett dygn, och slutligen gått några kilometer in på leden mot lenin. Nu är vi alltså äntligen på väg. Det är inte lika rent och orört här på normalleden som i fantastiska kurumdy, men ändå grönt och massor av murmeldjur. Vi fick nyss även provrida jättemysiga hästar när ett gäng bärare red förbi. Mycket trevlig stämning generellt här, även om priserna i bc såklart är lite högre. Imorgon går vi 6-8 km över glaciären till foten av ryggen. Sen börjar äventyret på allvar. Men först, sista natten på gräs.
2/7 ABC 4260m
Det tog runt 6 h igår att ta oss hit till vårt "advanced base camp", just nedanför nordryggen, vår led. Delvis i sol med mot slutet i snöfall och med minimal sikt, över rätt slitig morän. Det fina var att vi efter att ha stretat över glaciär och månlandskap i timmar slutligen finner oss i kanten till en liten grön oas, inklämd mellan glaciärer och rygg och skyddad av höga moräner. Ett tiotal murmeldjur vart dock inte lika glada. Idag har vi gått dagstur och sett ut vårt första läger på leden. Brant och med tung snö, och med en hel del sprickor mot slutet var det, men till slut kunde vi hitta lite plan mark på nästan exakt 5000m i en bred glaciärspricka. Det kommer bli häftiga bilder när vi går upp och tältar där imorgon. Nu har vi just tvättat oss i en liten sjö nära ABC. Det har varit en fantastisk dag, den första utan regn! Då förlåter vi att det ligger en del rostiga burkar här (ser ut att vara minst 30 år gamla) Hittade även en 70-talspitong. Imorgonbörjar vi klättringen! Alla mår prima och andan är på topp.
4/7 Leninglaciaren 4400m
1-0 till pik lenin. Pa 5300m blev nordryggen for tuff. Efter att ha
forhandlat oss forbi ett antal 45 graders isbranter vande vi infor en snygg
men ack sa brant knivkam, som inte kunde traverseras sakert, samt ett brant
klippkrux. Leden var helt enkelt mer teknisk an vi trodde (dvs vad vi kunde
utrona fran dokumenterade tidigare bestigningar) och vi har inte tiden och
utrustningen for att genomfora den sakert (upp och ned). Vi fick iallafall
en finfin solnedgang i lagret pa 5000m, och en riktigt jobbig nedstigning i
brant eftermiddagsblotsno. Nu laddar vi om for normalleden, fast forst
efter en lite lugnare dag i morgon, da vi korsar glaciaren for att sen
ansluta till stigen mot c2 (pa normalleden). En reservdag har gatt at, men
annars ar vi med i matchen.Till topps!
PS: Markus (och vi andra) gratulerar Anna pa folsedan!

5/7 Foten av Nordväggen 4500m
I princip en vilodag, men efter lunch har vi gatt 3h uppat dalen, fram till
foten av isfallet upp mot camp 2. Det gar dock en smal stig i snon runt de
varsta sprickorna. Jag har inte namnt det tidigare, men pa ryggen var det
manga dolda sprickor. De flesta av oss gick igenom, men inget varre an till
midjan. Vi hoppas pa battre lycka nu. Vi taltar pa ett tunnt lager grus och
under det massiv glaciaris. Nastan konstant gar det ras eller sma laviner
pa vaggarna runt om. Valdigt maktigt. Tyvarr ar vadret samre nu igen, men
vi hoppas det ar tillfalligt. I morgon blir det en rejal stigning upp runt
isfallet till camp 2 pa 5400m

6/7 camp 2 normalleden, 5430m
Efter en lang och slitig dag, 7h och 900 hojdmeter, sitter vi nu och
smalter sno i c2 bland ett 10-tal andra talt. Lagret ligger pa en minimal
hylla - vi fick grava ut taltplatser i snosluttningen - och ser ut att
klamra sig fast pa denna sakra sida av dalen. Mittemot ligger den mest
lavinstinna delen av lenins nordvagg, dar det gar laviner stup i ett. Det
vart lite laskigt pa vagen upp, eftersom leden traverserar under lavinerna
- som dock inte nadde ner till oss. Daremot syntes och hordes de. I morgon
vantar en kortare stigning till 6100m. Sen hanger det pa vadret... Nu snoar
det friskt, sa det lar bli underhallning, laviner, i natt.

7/7 c3 6130m
Vi ligger nu ensamma i c3 och det ar vackert men svinkallt. Som tur var
slapp vi spara upp, eftersom en annan grupp var uppe och lamnade talt mm.
Yr.no har dessutom gett sin dom: var anda bra toppdag ar imorgon! Sen
kommer nya skitvader. Mer om detta imorgon. Go natt

10/7 i bussen på väg till Osh
Det har varit nagra tuffa dagar, sa jag har inte hunnit skriva. Vi gjorde
ett toppforsok som planerat. Det blev en tuff tur. 1000 hojdmeter och runt
5 km, med flera fortoppar. Problemet var snon. Djup bristande skare och
inga spar pa hela vagen. Daremot hade vi perfekt vader. Tack yr. 16.30 fick
vi vanda, pa 7060moh och bara 300m (djupsno) fran topproset som vi sag
klart och tydligt. Snopet, men klokt. Vi nadde talten strax innan 22, med
en mycket tagen grupp. Men, att ga fran under 4500m till 7060m pa bara 3
dagar (vart vaderfonster) ar mycket starkt. 5 av 7 klarade det, vilket jag
anser ar en fin fjader i hatten! Speciellt med tanke pa den tuffa
toppdagen. Alltsa ser vi resan som en i-princip-succe.
Nedstigningen har gatt bra, aven om vi fatt en hel del nysno (adjoss med
vara spar mot toppen). Nu far vi nagra bonusdagar i Osh. Tankte forsoka
ordna med lite ridning och sa har Osh en fantastisk marknad. Semester, helt
enkelt!


Länkar
Expedition Pik Lenin
Läs mer HÄR
Samarbetspartners:
© Swedish Expeditions ecoexploring EF 2008- med ensamrätt | Resevillkor | Kontakt | Webbansvarig | Stor text