hem | | sitemap
Expeditioner
och hållbara äventyr
jorden runt
Expeditioner
Arkivet
Hem
Expedition Pik Lenin (Koh-i-Garmo), 7134m


Välkommen att delta i en ny höghöjdsexpedition till Pik Lenin, 7134 möh! Berget är högt, med enorma isväggar mot norr och vackra ryggar. Samtidigt är åtkomsten enkel, från högslätten i Alay-dalen, anmarschen mycket kort och klättringen förhållandevis mycket säker.

2015 års expedition är en spektakulär men samtidigt mycket säker kamvandring, längs "Lipkins Rocks"*, den vackra utlöparen just nordväst om toppen. Vi har valt leden p.g.a. den vackra utsikten, med spektakulära läger på kammen ända upp till 6500m samtidigt som vi är avsevärt mer skyddade från laviner och ras jämfört med andra leder på berget. Efter en dryg veckas acklimatisering i närliggande och sällan besökta bergsmassiv, klättrar vi Lenin i alpin stil med utgångspunkt i baslägret på 3600m.

Pamir är ett av världens högsta och mest isolerade bergsområden och ligger där Tien Shan, Karakoram, Kunlun, och Hindu Kush möts. Bergskedjan har tre toppar över 7000 meter där den högsta är Pik Ismoil Somoni (fd Pik Kommunizma), 7495 m. Pik Lenin (som numera heter Koh-i-Garmo) är näst högst och ligger i Alay Pamir, den norra delen av området, som fått sin namn av den stora Alaydalen. Dalen skiljer Pamir från bergskedjan Tien Shan i norr.

På denna expedition kommer vi flyga in till Osh i södra Kirgizistan. Staden som ligger mitt på den gamla sidenvägen är med sin 3000-åriga historia en av de äldsta boplatserna i Centralasien och en smältdegel av kulturer från öster, väster och norr. Befolkningen på 250,000 utgörs av kirgizer, nomadfolk, uzbeker, ryssar och turkar. I staden finns en livlig marknad och Kirgizistans enda världsarv, Salomons berg, som har varit en helig plats för muslimer i årtusenden. Med sitt läge erbjuder Kirgizistan mat och kultur från hela Centralasien och även tibetanska influenser kan märkas i befolkningen.

Från Osh åker vi med terränglastbil den 280 km långa sträckan till Alaydalen och norra ändan av Pamir. Resan går över den lilla bergsorten Sary Tash och Taldykpasset på 3615 meters höjd. Utsikten vi möts av vid framkomsten till Alaydalen är magnifik – en bred gräsklädd dal på ca 3000 meters höjd från vilken Alay Pamir dramatiskt reser sig som en vit vägg mot skyn, 4000 meter uppåt! Få bergsområden i världen bjuder på sådana mängder glaciärväggar och snö- och isklädda toppar. Vi korsar Alaydalen, som är hemvist för nomadbefolkningen över sommaren, och kommer efter totalt 8 timmars resa fram till acklimatiseringsområdet, där vi stiger av längs vägen mot Tajikistan och Kina - mitt i ingenstans, på ca 3800 meters höjd. Härifrån har vi endast 4-5km till vår acklimatiseringstopp på ca 5300m. Målet här är att få så mycket höjd som möjligt utan att slita ut oss med lång vandring. Området är helt orört, och här finns alltså chans att uppleva natur där mycket få människor, om någon, satt sin fot! En expedition i sig!

Efter drygt en veckas acklimatisering åker vi några få mil västerut till Ashik-Tash, Pik Lenins basläger på 3600 meters höjd, ett av få storbergsbasläger som ännu ligger på en gräsklädd äng.

Vi påbörjar nu, efter en kort anmarsch, en spektakulär kamvandring upp på Pik Lenin. Efter ca tio dagar når vi högsta lägret, på ca 6500 meters höjd och gör oss redo för toppbestigningen, givet att hälsan och vädret är på vår sida. Härifrån har vi en lång toppdag framför oss, som kommer bjuda på tungt snöpulsande på en spektakulär, långsträckt, kall och blåsig kam mot toppen på 7134 meters höjd. Utsikten kommer förhoppningsvis vara magnifik över centrala Pamir i söder, norrut mot Tien Shan och österut mot de kinesiska massiven kring Muztagh Ata.

Väl uppe i topplägret kommer vi enligt planen ha totalt fem toppdagar, vilket kan behövas både för att vänta ut dåligt väder och som buffert för oförutsedda händelser under expeditionens gång.

Då detta inte är en charterresa utan en riktig höghöjdsexpedition får vi räkna med att planen kan komma att ändras och vi behöver vara flexibla för att anpassa oss efter ständigt nya förutsättningar under turen.

Från topplägret tar vi oss sedan ner samma väg längs kammen och återvänder från baslägret till Osh med terränglastbil för en välförtjänt natt på hotell och flygresan hem nästa dag.Tidsplanering
Avresan planeras till 19 juni 2015 och resans längd blir 25 dagar.

OBS! Denna plan är preliminär och kan ändras både före och under resans gång t ex på grund av lokala förhållanden, väder, och gruppens hälsa.

Dag 1
Flyg till Osh, Kirgizistan, 1000 möh, övernattning på hotell.

Dag 2
Proviantering och sightseeing i Osh, 1000 möh, övernattning på hotell. Vi besöker även Osh stora marknad, med finfina kläder och arbeten i tovad ull.

Dag 3
Transfer Osh - gränsen mot Taijikistan 3600-3800 möh. 280 km, 8 timmar. Vi slår läger några hundra meter från vägen.

Dag 4 - 9
Acklimatisering. Efter en kort anmarsch på 4-6km så når vi ett "höjdläger" på ca 4200m, varifrån vi kommer att göra minst en topptur till en topp på ca 5300möh.
Acklimatiseringsturen blir en liten expedition i sig, men utan allt för jobbiga stigningar och långa vandringar. Prioriteringen kommer ligga på att alla i gruppen ska kunna förbereda sig fysiskt, utrustningsmässigt och mentalt inför bestigningen av Pik Lenin.

Dag 10
Tajikistangränsen - Achik-Tash Base Camp, 3600 möh. 90 km, ca 3 timmar.
Vi övernattar i BC i tält.

Dag 11
Vilodag i BC

Dag 12
Vandring över glaciären till ett läger vid foten av Lipkin-ryggen. Vi etablerar läger och övernattar på ca 4300m.

Dag 13
Första stigningen upp på ryggen. Vi vandrar brant uppför på snö och slår läger på 5000-5100m, på en avsats som vi spanat in från lägret nedanför.

Dag 14
Vidare stigning längs ryggen tills vi når de första topparna på ryggen, på runt 5500m. Vi slår läger på kammen.

Dag 15
Vilodag alt reservdag.

Dag 16
Vidare kamvandring till en avsats på drygt 6000m, just under branten upp mot Pik Lenins östra toppkam.

Dag 17
Sista stigningen med full packning, 400-500 höjdmeter upp till vårt högsta läger, på Pik Lenins östra toppkam ca 6500möh.

Dag 18 - 22
Vi har nu fem dagar på oss att nå toppen på 7134 meters höjd. Dessa behövs då vädret är instabilt och svårt att förutsäga, och då vi inte vill ta några risker med att göra toppturer i dåligt väder.

Dag 23
Vi lämnar högsta lägret och går tillbaka till BC. En lång dag.

Dag 24
Transport från BC till Osh, övernattning på hotell.

Dag 25
Flyg från Osh till Sverige.
Detta ingår i resans pris:
- Flygresa tur och retur Osh.
- Specificerade lokala transporter.
- Alla tillstånd, etc för att få ta oss till området i södra Kirgizistan.
- Svenska expeditionsledare.
- Boende på enkelt hotell i tre nätter (om allt går som planerat sover vi övriga nätter i tält)
- Mat under all vistelse i naturen - dvs under expeditionen.
- Vattenreningsutrustning.
- Friluftskök och bränsle.
- Tält, rep, säkringar och annan gemensam utrustning.

Följande ingår inte, dvs du står själv för:
- Mat och dryck under vår vistelse i städer eller byar.
- Godis, "extra energi" eller annan egen förskaffning under resan.
- Personlig utrustning såsom kläder, sovsäck, liggunderlag, stegjärn, sele, etc.
- Personlig försäkring.
- Eventuella vaccinationer.

OBS!
Vi reserverar oss för eventuella stora ändringar i valutakurser, transportkostnader eller klättertillstånd, vilket kan påverka priset på resan.

Eventuella ändringar av resplanen under resans gång (som genomförs efter deltagarnas önskemål) kan även påverka totalpriset.


Vad krävs av dig som deltagare?
Som deltagare i Expedition Pik Lenin bör du ha vana av bergsbestigning på över 5000 möh. Du bör även ha god vana av fjällvandring eller motsvarande, camping i vintermiljö samt glaciärerfarenhet.Expeditionsledare
Jonn Lantz med lång erfarenhet av att leda expeditioner, bla. Aconcagua 6963m, 4ggr, alla lyckade, Bolivia (Illimani 6440m), Peru (Chopicalqui 6350m), Ryssland (Elbrus östtopp 5630m 2011, samt avbrutna toppturer 2007 och 2013 pga väder), Pik Lenin 7143m (avbruten topptur pga väder).

Assisterande ledare
Chris Ahlgren med 30 års erfarenhet av långdistanslöpning inklusive några ultramarathon i benen och dedikerad äventyrsskidåkare med bland annat Haute route och andra skidbestigningar bakom sig. Var med på Pik lenin expeditionen 2012, har varit uppe på Kilimanjaro, Mont Blanc samt ett antal 4000-meterstoppar i Alperna.

Välkommen att följa med oss på resan!


* Vi planerar följa en variant av "lipkins" led, eftersom original-lipkins rocks går till höger om den större ryggen och är mer utsatt. Lederna har samma svårighetsgrad och är båda gjorda tidigare.


Bilder, film och anmälan
Klicka här för att anmäla intresse för resan.
Visa bildgalleriet
Se film från expeditionen 2012 här på youtube
Läs reseberättelser från 2012 och 2014
Samarbetspartners:
© Swedish Expeditions ecoexploring EF 2008- med ensamrätt | Resevillkor | Kontakt | Webbansvarig | Stor text