hem | | sitemap
Expeditioner
och hållbara äventyr
jorden runt
bild
Hem
Expedition Pik Kirov
Expedition pik Kirov 2014

Blogg
Expeditionen leddes av Jonn Lantz och Nati Kricak och hade ytterligare 6 deltagare. Vår plan varr att klättra det hittills obestigna berget pik Kirov, ca 6100m, i östra Kirgizistan.

10/8
Vår andra dag i Bishkek och vi skall strax åka till acklimatiseringen i Ala Archa (pik Korona). Bishkek är en liten och ganska småskalig huvudstad. På vägen mellan flygplatsen och centrum går kor. För dig som besöker stan rekommenderar vi ett besök på Osh marknad, där det finns Allt (inkl fina kläder och torkad orm)

Tyvärr har 3 bagage blivit försenade, och vi har fortfarande inte fått besked. Alltså får 3 pers bli kvar här i stan, förhoppningsvis bara en natt till.

Vi andra siktar på att tälta på strax under 3000m i natt, och kommer ha telefonkontakt med våra vänner och våra lokala hjälpare för att lösa problemet så snabbt som möjligt.

12/8
Vi är nu äntligen fulltaliga. Våra försenade vänner anlände igår och har efter en rejäl stigning nu gjort oss sällskap i läger 2 på 3400m. Tyvärr har branta bergväggar omöjliggjort satellitkontakt. Fast det positiva med detta är att området är så spektakulärt. Bergen liknar Chamonix Aguilles, men högre och betydligt mindre folk. Vi har även sett stenbockar, fina rovfåglar samt andra skumma djur. Alla Archa är verkligenen pärla, 50 minntaxi från Bishkek, även om det varit lite skräpigt på lägre höjd. Skriver detta från 4200m; vi är idag på dagstur på en topp i närheten. I morgon går vi mot högsta lägret på ca 4000m. Alla i gänget mår bra och nu skall vi ner och fira Martina som fyller år.
15/8
Acklimatiseringen i Ala Archa är över. Det är ett finfint område, ett stenkast från Bishkek, men leder pga denna närhet av lite höga bakteriehalter. Vi har under senare halvan av acklimatiseringen haft flera som haft rejäla magsjukor, vilket också hotade att spoliera utmarschen.
Sen dagsturen då vi rapporterade senast har vi avancerat brant uppför till ensamheten nedanför pik Korona intill "hotel Korona", ett litet ruckel (enkel hytta). Tyvärr lyckas jag inte ladda upp några bilder. Vi bor på en morän ovanför en stor glaciär som fyller dalen, och med spretiga berg på alla sidor.
Klättringen upp på Korona är rätt brant, men rättfram upp till toppkammen som består av ett 10-tal torn. Det är inte helt lätt att hitta rätt väg här, och vi lyckades tyvärr klättra in i en återvändsgränd - bara några 10-tal meter från toppen... Då det samtidigt kom in ett snöfall så valde vi att backa ur, med runt 4750 som toppnotering mellan två av tornen. Kanske ingen fantastisk avslutning på en topptur, men en lyckad bestigning...

Nu har vi just avslutat middagen i Bishkek. I morgon blir det 6 timmar buss till Karakol, längs vägen mot pik Kirov.

17/8
Vi sitter nu i en trång, ombyggd militärlastbil med hård fjädring på väg till At Jiallo där vi skall börja vandringen till Pik Kirov (ca 5 mil). Vår första utmaning, förutsatt att lastbilsskrället håller ända fram, blir ett vad - som vi sannolikt får vänta med till imorgon bitti.

De flesta mår bra och är pigga, även om vi fortfarande har några magbakterier att jobba bort. Landskapet runt oss är vackert grönt men mycket fattigt. Åt alla håll syns höga berg ovanför vackra fält, ganska likt Patagoniens inland.

18/8
Vi taltar nu i ett blott camp Evo nedanfor inchylek-glaciaren. dalen ar otroligt maktig, men detta overskuggas tyvarr av en olycka ovanfor lagret. en fransk kvinna har fatt bada benen brutna och delvis krossade av en sten. tack vare olyckan fick dock vi aka lastbilsbuss over floder och terrang 2 mil extra, till camp 2 i dalen. har ligger vi nu val omskakade i stadigt regn.

20/8
Det har nu regnat nastan konstant i 4 dar och hela omradet ar lamslaget. Over en meter sno i khan tengri bc. Dessutom valdsamt mycket stenras, aven om det ar tryggt har i lagret. Hoppas pa battre vader imorgon...
23/8
Vi kampar envist mot inchylek-glaciaren och vi forlorar. Vi har nu vandrat var andra dagsmarsch utan barare. De gav upp nar vi hade over 25km till kirov bc, pga den djupa snon. Vi har nu gatt ostigat over jatteglaciaren i knadjup sno, vilket ar extremt kravande. Det ar inte direkt nagon plan, ren is... 3 dar ar vi forsenade nu, trots klarbla himmel sen ovadret slutade. Vi maste nu ge upp kirov och forsoka med en narmare topp. Vackra kandidater saknas inte; landskapet ar fantastiskt. Vi har aven lyckats flyga med quadrocoptern over dalen och fatt finfina bilder.
24/8
Nu ligger vi i ett enkelt läger pa ca 4000m, med fantastisk utsikt over bade khan tengri och pobeda. Detta efter 9h vandring over glaciaren, i fotspåren efter en trekkinggrupp och deras bärare. Annu ar det ospårad djupsnö till khan tengri bc 6-7 km bort, en vecka efter ovadret slutat. Detta ger en antydan om hur jäkligt laget är här. Vi hoppas dock ändå på att få till en topp, utan att riskera helikoptern hem. Alla i gänget är rätt slitna nu.
25/8
Äntligen i khan tengri basecamp. Sista etappen på var trekking bjöd pa djupsnö, otaliga omvägar runt seracker och lite klattring dar det var som värst. En heldag for 6 km, sista biten i snöoväder. Vi ar alla trötta och blöta nu. Har kramat ur sockarna for fjärde dan i rad nu. Vi hoppas nu på 2 fina dagar här innan vår helikopter kommer.
27/8
Sista dan i bergen. I morgon går var ryska helikopter (med röd stjärna och allt), bara vadret ar ok. Passande nog så har vi vandrat förbi ett totalt demolerat helikoptervrak idag, under en annars finfin promenad over isen till foten av Khan Tengri, under klarbla himmel. Khan Tengri (7010m) är knappt att räkna som ett berg, det ar snarare en designpryl, modell större, i gulbrun marmor. Helt fantastiskt. Ikvall blir det avslutningsmiddag med champange som överraskning. Sen en avlutande natt på planken, ackompanjerat av laviner och ras. I går natt lossnade ett stenblock stort som en minibuss som balanserade 1 m(!) från ett av vara tält ner i en svacka så hela lagret skakade.
29/8 Tillbaka i civilisationen
Efter en fattig 20€-middag i det allt mer nedmonterade södra Khan Tengri base camp, en något bättre grötfrukost följt av en skakig men väldans häftig helikoptertur (medelst stor rysk militärhelikopter) över berg och glaciärer har vi nu hunnit med att bo en natt vid sjön Isyk kul. Cholpon Ata är en liten badort som sett bättre dagar på sovjettiden, men som duger fint åt oss.

Nu avslutar vi denna expedition. Den har varit väldigt udda, allt på grund av det oväder som bäddade in Tien Shan i djup snö för runt två veckor sen. Denna snö påverkade oss extra mycket då Inchylek-glaciären är så uppsprucken och dalsidorna så branta och utsatta för stenras (förstärkt av smältande/rasande snö). Efter att bärarna gett upp så gick all energi och tid åt till att överhuvudtaget ta oss till helikoptern i Khan Tengris bc. En planerad dagsetapp krävde 2 dagars vandring. Vi valde även att lämna stigen vid flera tillfällen för att ta långa men betydligt säkrare omvägar ut över glaciären för att undvika stenrasen. Bättre sena än stenade.

Det är svårt att planera för sånt här, så vi får helt enkelt acceptera vår litenhet, minnas den vackra men jobbiga vandringen längs Inchylek och planera för en ny expedition till Kirov - som ju fortfarande är obestiget. Nästa försök gör vi antagligen utan längre glaciärvandring, vilket blir dyrare men också mycket säkrare och mindre känsligt för väder. Vädret är varierande och knepigt, men vi har haft långa perioder med finfint sommarväder och med lite vind. Chansen för bra toppdagar är god. Snö gör dock dessa kuperade glaciärer väldigt tuffa.

Trekkingleden till Khan Tengri bc lär dock inte bli någon större konkurrent till Everest bc. Detta är fortfarande riktig vildmark, och farlig sådan. Vi vet inte hur det gick för den franska tjejen som förolyckades i början pga stenras, men vi hoppas hon är okej. Transporten i vår ombyggda lastbil, i minst 6h över flodbädd och skitvägar, med bägge benen brutna, måste ha tagit hårt.

Hälsningar expeditionsledare Jonn Lantz och Nati Kricak från ett varmt och soligt Cholpon Ata


Länkar
Bilder från resan finns på
Facebook
Samarbetspartners:
© Swedish Expeditions ecoexploring EF 2008- med ensamrätt | Resevillkor | Kontakt | Webbansvarig | Stor text