hem | | sitemap
Expeditioner
och hållbara äventyr
jorden runt
Expeditioner
Arkiv
Hem
Expedition High Nepal 2018: Everest Base Camp och Lobuche Peak East via Gokyo Lakes och Cho La Pass

Välkommen att följa med på en spektakulär expedition till Nepal våren 2018! Detta blir en tur utöver det vanliga som kryddas med det bästa som Solo Khumbu har att ge – eller vad sägs om Everest Base Camp, Gokyo Lakes, Cho La Pass och trekkingtoppen Lobuche East?

Förutom den storslagna upplevelsen av att besöka ett kulturellt och geografiskt fascinerande land som Nepal, har denna vandringsresa tre naturliga höjdpunkter. Det första är vårt besök i Gokyo, en sidodal till Khumbudalen som är den mest välbesökta dalen i området och som utgör huvudleden till Everest. Gokyo, en samling stenhus vid den stora Ngozumpa Glacier, erbjuder enastående utsiktspunkter, glaciärer och sjöar. Härifrån går vi över passet Cho La på 5420 möh, som förbinder Gokyodalen med Khumbudalen. Vår andra höjdpunkt blir besöket på Everest Base Camp och Kala Pathar. Det här är det närmsta Mt Everest de flesta av oss kommer. Från Kala Pathar kommer vi se berget på nära håll och kan med lite tur följa klättrare uppför normalleden mot toppen på 8850 möh. Vi avslutar med den tredje höjdpunkten som även blir den högsta punkten under vår resa; bestigningen av Lobuche Peak East, en trekkingtopp på 6119 möh. Detta berg bjuder på klassisk alpinklättring som ger dig en liten försmak av vad alpin bergsbestigning handlar om.

Vi på Swedish Expeditions värdesätter genuina resor där vi kommer nära natur och kultur, och där din egen insats gör utbytet av resan så mycket större. Så har det varit sedan vi började 2002, och denna expedition kommer gå i samma anda. På denna resa kommer vi uppleva allt från den gästvänliga lokalbefolkningen, de pittoreska bergsbyarna, den unika kulturen och maten, till den fantastiska naturen med storslagna vyer och några av världens högsta berg, inklusive Mount Everest. Som alltid gör vi vad vi kan för att skapa så hållbara resor som möjligt. Därför koldioxidkompenserar vi din och våra egna flygresor från Sverige till Nepal, arbetar med lokala samarbetspartners, tar bara med oss minnen och foton, och lämnar endast fotavtryck efter oss. För att ytterligare minimera vår påverkan på den lokala miljön renar vi så långt det är möjligt vårt eget vatten för hela gruppen under vandringen. Förutom att du sparar upp till 100 kronor per dag för vatten som du annars måste köpa, innebär detta att vi eliminerar behovet av att koka vatten på lokal ved i lodgerna, samt undviker att generera skräp i form av PET-flaskor som är ett stort problem i området.

Resan leds av två svenska reseledare, med erfarenhet som expeditionsledare på vandringar och klättringar på sex kontinenter och över 7000 meter. Till vår hjälp har vi Sherpaguider med lokalkännedom och stor kunskap om området. Denna tur utgör även acklimatiseringtur för expeditionsledarna på denna resa inför bestigningen av världens sjätte högsta berg Cho Oyu (8201 m), ett berg på gränsen mellan Nepal och Tibet 30 km väster om Everest, som vi kommer se under vandringen.


Vandringen genom Khumbudalen med Ama Dablam, 6856 möh i fonden.


Resans upplägg
Vår resa börjar i Kathmandu, Nepals färgstarka huvudstad, där vi träffas och gör de sista förberedelserna inför vandringen. Här möter vi även vår Nepalesiske guide som kommer vara vår alltiallo och lösa alla lokala arrangemang under turen. Morgonen därpå åker vi ut till flygplatsen och flyger till Lukla, en bergsby i Khumbudalen, där Edmund Hillary byggde en landningsbana för att kunna föra upp förnödenheter till Everest. Flygplatsen kallas sedan 2008 ”Tenzing Hillary Airport” efter Norgay Tenzing, som tillsammans med Hillary besteg Everest första gången 1953, och är den mest trafikerade flygplatsen i Nepal efter Kathmandu. Landningsbanan är 380 meter lång och lutar 60 meter mellan högsta och lägsta punkten.


Tenzing-Hillary Airport i Lukla där vi landar på 2800 meters höjd.


Från Lukla börjar vår vandring upp genom Khumbudalen, som förutom sin storslagna natur och vackra berg är världskänt för sin befolkning av Sherpas, en folkgrupp som invandrade från Tibet med början under 1500-talet. Vandringen upp genom Khumbu är spektakulär och krävande, går mycket både uppför och nerför, över djupa raviner med långa hängbroar, och passerar små och större byar under större delen av turen på stigar som klamrar sig fast längs bergsväggarna. I dessa byar kommer vi bo i lodger, ”tea houses”, under vandringen och inta våra tre mål mat per dag som tillagas av lokala kockar i lodgerna. Det är endast i de högst belägna områdena, över passet Cho La och Lobuche Peak, som vi inte kommer bo i téhus utan i tält, eftersom det inte bor någon lokal befolkning i området. Vi kommer även möta en stor mängd turister längs leden; en del av den led vi går på genom Khumbu, ”Hillary Tenzing Route”, är en av de mest populära i Nepal. Tack vare turistnäringen har Sherpafolket uppnått en god materiell standard, och skolor och sjukhus har etablerats sedan 1950-talet vilket har påverkat utvecklingen positivt. Standarden är oftast god på lodger och hotell i byarna, med elektricitet och även wifi på sina ställen. Mobiltelefonnätet är numera väl utbyggt och man har täckning i större delen av Khumbu. Förvänta dig dock ingen lyx på denna resa; lodgerna kan vara enkla och ouppvärmda, vilket leder till kalla nätter speciellt på högre höjder under vandringen. Vi sover i våra egna sovsäckar i sovsalar tillsammans med andra.


Namche Bazaar, 3440 möh.


Vår vandring kommer dock inte helt följa den klassiska Everestleden, utan följer efter Namche Bazaar, som är sherpafolkets huvudby i Nepal, Dudh Kosiflodens dalgång och tar oss upp i en spektakulär sidodal med byn Gokyo, den spektakulära utsiktstoppen Gokyo Ri, och de berömda Gokyo Lakes. Härifrån kan vi skåda ut över fyra 8000-tusenmeterstoppar och en myriad av bergskedjor, dalgångar, glaciärer och sjöar. Vi kommer också se det höga pass mot Tibet som används av köpmän på väg till och från marknaden i Namche Bazaar. Detta pass är dock ”off limits” för västerlänningar. Vi är nu på hög höjd, över 4700 meter, och kommer känna av varje ansträngning i den tunna luften. Efter en acklimatiseringsdag vandrar vi vidare över Cho La, ett bergspass på 5420 möh, som kan bjuda på såväl enkel vandring som mer utmanande omständigheter beroende på väder- och snöförhållandena, som skiftar från år till år. Vår vandring kommer åter ta oss ner till Khumbudalen, där vi fortsätter på den klassiska leden upp mot Gorak Shep och Everest Base Camp. Vårt besök i Gokyo och Cho La har dock gett oss en riktigt bra acklimatisering och vi är nu väl förberedda för att vid bra väder besöka Kala Pathar och Everest Base Camp på ca 5300 meters höjd.


Utsikt från Kala Pathar, 5545 möh, med Khumbuglaciären och Khumbudalen under molnen.


Everest Base Camp är världsberömt som basen för alla de klätterexpeditioner som bestiger berget från den södra sidan, längs det som kallas ”normalleden”. Vi kommer träffa på många klätterteam i baslägret som kan ge oss en bild av hur förhållandena ser ut på denna led i år. Eftersom man inte kan se själva toppen på Everest från baslägret, kommer vi även besöka utsiktspunkten Kala Pathar, en topp på 5545 möh som bjuder på en storslagen vy över baslägret, isfallet, Western Cwm (högdalen på väg upp mot Lhotseväggen), North Col och Everests såväl som Lhotses topp (8850 resp 8516 möh).


Ett lyckligt gäng på Kala Pathar med Mount Everests svarta topp i bakgrunden (med plymen från toppen).


Efter besöket i Khumbus vagga vänder vi våra steg utför igen inför vår sista höjdpunkt på resan; bestigningen av trekkingtoppen Lobuche Peak East. Denna topp på 6119 möh används ofta som acklimatiseringstur för expeditioner på väg mot Everest. Vi kommer via byn Lobuche vandra upp till High Camp på 5400 möh. Detta tältläger utgör vårt toppläger inför bestigningen av Lobuche East. Bestigningen går på snö och klippa och kan bitvis bjuda på tekniska passager. Du kommer dock vara inknuten och säkrad under hela turen och behöver inte ha någon tidigare klättererfarenhet för att klara av denna tur. Vi kommer öva på grundläggande snöklättringstekniker innan bestigningen.


Mot toppen på Lobuche Peak East, 6119 möh.


Dock krävs, liksom för hela turen i övrigt, att du är i mycket god fysisk kondition för att kunna njuta av turen. Bestigningsdagen blir lång och ansträngande, med en höjdskillnad på ca 600 meter och upp till 10 timmars vandring och klättring. Jämfört med en annan närbelägen trekkingtopp, Island Peak, anses Lobuche Peak vara både vackrare och mer spektakulär. Belöningen blir svårslagen med fantastiska panoraman över ett av världens mest dramatiska bergsområden och ett minne för livet. Vi återvänder till High Camp, njuter av bedriften med mat och sömn, och vandrar dagen efter ut till vandringsleden ner mot mer syrerika miljöer och fler fascinerande sherpabyar på vår väg tillbaka mot Lukla. Vi flyger tillbaka till Kathmandu och avslutar resan med en gemensam middag på restaurang innan vi skiljs åt för hemresan.


En stupa i Mong med Ama Dablam i bakgrunden, som vi passerar på vår väg upp genom Khumbudalen.

Tidplan
Resans start planeras till 2 april 2018 och resans längd blir 21 dagar. Resan börjar och slutar i Kathmandu, Nepal.

OBS! Denna tidplan är preliminär och kan ändras både före och under resans gång t ex på grund av lokala förhållanden, väder och gruppens fysiska hälsa.

Dag 1
Gruppen träffas på hotellet i Kathmandu, övernattning på hotell.

Dag 2
Vi går igenom programmet, utrustningen och gör de sista förberedelserna inför vandringen. Övernattning på hotell.

Dag 3
På morgonen flyger vi från Kathmandu till Lukla (2800 möh), 35 min. Vandring till Phakding (2640 möh). 8 km, 3-4 timmar.

Dag 4
Vi vandrar till Namche Bazaar (3440 möh) via spektakulär stigar och hängbroar och får vid klart väder se Mount Everest för första gången. 11 km, 5-6 timmar.

Dag 5
Vilodag för acklimatisering i Namche Bazaar, sherpafolkets huvudstad, dit vi kommer på en lördag för att kunna gå på den fascinerande marknaden som besöks av köpmän från Tibet. Här anpassar vi oss till höjden, tar in sherpakulturen och vilar ut efter de två första dagarnas vandring.

Dag 6
Trek via Kumjung (3790 möh), där vi bl a besöker Edmund Hillarys skola, till Phortse Tenga (3680m). Vi går korta dagar för att anpassa oss till höjden på ett bra sätt. 6 km, 5-6 timmar.

Dag 7
Vandring via Luza (4390 möh) till Machermo (4470 möh), som är känt för att en Yeti här dödade tre yakar och en kvinna 1974. 10 km, 4-5 timmar.

Dag 8
Vandring till Gokyo (4790m). 7 km, 4-5 timmar.

Dag 9
Vilodag för acklimatisering. I Gokyo kan vi njuta av fantastiska vyer och besöka Gokyo Lakes. En tvåtimmars vandring tar oss till Gokyo Ri, en liten topp på 5357 möh, som vid vackert väder bjuder på ett enastående panorama med fyra 8000-meterstoppar i blickfånget: Cho Oyu, Everest, Lhotse och Makalu.

Dag 10
Vi vandrar en kort dag till Dragnag (4750 möh), som är utgångspunkten för vår övergång av passet Cho La. 4 km, 4-5 timmar.

Dag 11
Vi går över Cho La-passet (5367 möh) och ner till Dzonghla (4940 möh). Detta blir en ansträngande dag även om vi är väl acklimatiserade. Beroende på snöförhållandena kan vi eventuellt få användning av våra stegjärn, isyxor och rep. 7 km, 7-8 timmar.

Dag 12
Från Dzonghla kommer vi nu ner till Khumbudalen igen och vandrar vidare mot Everest. Vi når Gorak Shep (5170 möh). 10 km, 9 timmar. Härifrån kan vi besöka Kala Pathar, en utsiktspunkt ovanför glaciären på 5550 möh, som bjuder på fina vyer över Mt Everests topp, vilken man inte kan se från Base Camp.

Dag 13
Från Gorak Shep besöker vi Everest Base Camp (5320m) som är utgångspunkten för klätterexpeditioner på Everests ”normalled” på sydsidan (6 timmar). Vi vandrar sedan vidare till Lobuche (4930 möh) där vi stannar för natten (2 timmar).

Dag 14
Vi vandrar upp till Lobuche High Camp (5400 möh) som är utgångspunkten för vår bestigning av trekkingtoppen Lobuche Peak East (4 timmar). På vägen passerar vi forskningscentret ”the Italian Pyramid” på 5050 möh. Vi sover i tält.

Dag 15
Om väder- och snöförhållanden tillåter bestiger vi Lobuche East (6119 möh) och återvänder till High Camp (10 hrs) där vi njuter av bedriften och sover i tält i vårt basläger.

Dag 16
Vi lämnar Lobuche Peak och vandrar via Dhougla (4640 möh) den vackra övre vägen förbi Dusa till Dingboche (4410 möh) där vi stannar för natten (7 timmar).

Dag 17
Vi vandrar vidare ner genom Khumbudalen och passerar Lower Pangboche (3930m) och Tengpoche (3860m), platsen för det största buddhisttemplet i Nepal, som vi har möjlighet att besöka. Vi övernattar i Sanasa (3530 möh).

Dag 18
Vi fortsätter mot Lukla (2800 möh) som är slutmålet för vår vandring, där vi bekräftar våra biljetter för flygresan till Kathmandu dagen efter (8 timmar).

Dag 19
Vi har en reservdag i Lukla för att kunna vänta ut eventuellt dåligt väder som kan stoppa flygtrafiken till Kathmandu.

Dag 20
Vi flyger från Lukla till Kathmandu (35 minuter) och avslutar en oförglömlig resa med en gemensam avskedsmiddag. Övernattning på hotell.

Dag 21
Hemresa från Kathmandu eller fortsättning enligt egen plan.

Följande ingår i resans pris:
- Svenska expeditionsledare – på Swedish Expeditions leder vi alltid våra turer själva!
- Koldioxidkompensation av din flygresa tur och retur Sverige-Nepal
- 3 nätter på enklare hotell i Kathmandu, del i dubbelrum, inkl frukost (två nätter före och en natt efter vandringen)
- Nepalesisk vandringsguide och klättersherpa
- Bärare; en bärare för två gruppmedlemmar (15 kg packning per person)
- Lokala transporter till och från flygplatsen i Kathmandu för flyg tur och retur Lukla
- Alla arrangemang på plats utom aktiviteter på eventuella vilodagar och i Kathmandu
- Boende på lodger (téhus) under vandringen, förutom de nätter då vi bor i tält och lodger inte finns tillgängliga
- Lån av tält då vi ej bor på lodge (del i 2-personerstält)
- Vattenreningsutrustning för gruppen
- Nationalparksavgifter Sagarmatha National Park
- TIMS-kort (Trekker's Information Management System)
- NMA klättertillstånd för bestigning av Lobuche Peak
- Nepalesisk klätterguide för Lobuche Peak
- Alla måltider under vandringen (tre mål per dag)
- Gemensam säkerhetsutrustning för bestigning av Lobuche Peak (rep, säkringar mm)
- Alla tillstånd, vandringsavgifter och annan administration
- Avslutningsmiddag i Kathmandu

Vi på Swedish Expeditions anordnar alltid resor i små grupper, eftersom vi tror att detta ger dig som deltagare en större upplevelse. Resan genomförs vid en grupp på minst 6 personer. Vi reserverar oss för eventuella större ändringar i valutakurser, transportkostnader eller andra kostnader för lokala arrangemang, vilket kan påverka priset på resan. Eventuella ändringar av resplanen under resans gång (efter deltagarnas önskemål) kan även påverka totalpriset. Se våra resevillkor för detaljer.

Följande ingår ej i resans pris, dvs du står själv för:
- Flyg Sverige-Kathmandu tur och retur. Vi tipsar dig gärna om bra flygförbindelser (flyg kostar från ca 6000 kr i juli 2017)
- Avbeställningsförsäkring och personlig reseförsäkring som täcker olycksfall och evakuering vid vandring på hög höjd (över 5000 möh)
- Visumkostnader (f n 490 kr för 30 dagar)
- Eventuella vaccinationer inför resan
- Måltider och drycker i Kathmandu (förutom avskedsmiddag)
- Personlig utrustning och reseapotek för vandring och klättring (specificeras i vår packlista)
- Drycker under vandringen (utöver det vatten som vi själva renar)
- Egna transporter i civilisationen
- Egna personliga utgifter och aktiviteter vid vistelse i civilisationen, sightseeing mm
- Godis, choklad, kex etc. samt inköp inför eller under vandringarna
- Dricks till guider, kock och bärare vid vandringarna (vanligen mellan USD100-200 per person)
- Kostnader vid eventuell planeringsträff innan resan
- Kostnader som uppstår om du själv väljer att avbryta resan under pågående expedition
- Kostnader för eventuell förlängning av resan före eller efter expeditionen

Vad krävs av dig som deltagare?
Även om detta är en expedition som rent tekniskt inte innehåller några svårigheter, är det viktigt att du är väl förberedd och har rätt erfarenheter inför resan. Vandringar i fjällen på egen hand, gärna med boende i tält, är en bra merit som kommer göra turen lättare och mer njutbar. Du behöver ha god kondition – vi kommer ta mycket höjd under vandringsdagarna, ofta i brant terräng, med ryggsäckar som kan väga upp emot 15 kg. Ju mer förberedd du är desto mer njutbar kommer vandringen vara. Vi rekommenderar fysisk konditionsträning, t ex långdistanslöpning eller vandring med packad ryggsäck, som förberedelse inför denna resa. Tidigare erfarenhet av vandring och bestigning på hög höjd är en tillgång men inget krav.

Vi kommer kontinuerligt hålla koll på alla deltagares hälsa, acklimatisering osv under turen. Vi har som expeditionsledare erfarenheter från ett stort antal vandringar och klätterexpeditioner upp till höjder över 7000 möh och har god erfarenhet av acklimatisering av gruppdeltagare. Vandringen på denna resa tar oss till hög höjd och tid för acklimatisering är inlagd i tidplaneringen. Om du trots allt inte skulle må bra (vilket även kan bero på andra orsaker såsom annan sjukdom, mat, hygien osv) finns det goda möjligheter att undvika de mest krävande delarna av vandringen och istället gå en mindre ansträngande väg eller ta en dag för vila, för att sedan ansluta till gruppen igen. Ett öppet sinne och en flexibel inställning till förändringar i planerna kommer göra resan betydligt mer njutbar – en vandring i Nepal kan inte precisionsplaneras i förväg!

Expeditionsledare
Expeditionen kommer att ledas av följande personer: 

Anders Warell, ansvarig expeditionsledare och en av grundarna av Swedish Expeditions. Har lång erfarenhet som guide och expeditionsledare på bestigningar och vandringar på hög höjd i fem världsdelar. Anders har framgångsrikt lett expeditioner till bland annat Pik Lenin (7134 möh), Aconcagua (6962 möh), Denali (6190 möh), Mount Elbrus (5642 möh) och Karakoram (Pakistan, K2 Base Camp, Gasherbrum Base Camp och Gondoghoro La, 5680 möh). Utöver det har han stor erfarenhet av vandring och alpin klättring i bland annat de europeiska alperna, USA, Patagonien, Anderna, Nya Zeeland och våra skandinaviska fjäll. Anders är certifierad i Wilderness First Aid av NOLS Wilderness Medicine Institute samt certifierad Fjälledare (sommar+vinter) enligt Fjällsäkerhetsrådets fjälledarnorm. 

Patrik Olsson, assisterande expeditionsledare med erfarenhet från ett stort antal berg runtom i världen, bl a Kilimanjaro, Mt Blanc, Stok Kangri, Cotopaxi, Chimborazo, Mt Elbrus, Aconcagua, Pik Lenin, Pico de Orizaba och Denali. Patrik arbetar inom sjukvården och är förutom en tränings- och resglad kille ett stabilt ankare i alla grupper och situationer. 


Följ turen på Facebook!
Expedition High Nepal startar 2 april i Kathmandu. Följ oss på vår
Facebooksida

Samarbetspartners:
© Swedish Expeditions ecoexploring EF 2008- med ensamrätt | Resevillkor | Kontakt | Webbansvarig | Stor text