hem | | sitemap
Expeditioner
och hållbara äventyr
jorden runt
Expeditioner
Arkivet
Hem
Expedition Elbrus - inställd

Expeditionen ställs in

En expedition till Kaukasus och Europas högsta berg, som vi bestiger via den vackra och sällan besökta västra leden. En exklusiv expedition med max 8 deltagare och 2 ledare.


Elbrus ligger precis norr om det orörda och vilda Kaukasus, den högsta och mest spektakulära bergskedjan Europa. Vi flyger via Mineralnyje Vody i Kabardini-Balkarien och fortsätter med buss på allt mer avsmalnande vägar tills vi når byn Terskol mitt i Kaukasus, rakt söder om Elbusmassivet.

Från Terskol, som är vår bas på denna resa, gör vi två turer. Den första är en kortare acklimatiseringtur, följt av huvudturen på Elbrus västra sida med utgångspunkt från Azau.

Dagsplanering
Avresedatum planeras till 10 augusti 2019. Vi har förlängt resan 2 dagar jämfört med våra tidigare resor för att öka toppchanserna och kunna hantera både trilskande väder och föränderliga (krympande) glaciärer.

OBS: Programmet nedan är preliminärt och kommer justeras under resans gång beroende på deltagarnas hälsa, väder och övriga förhållanden.

Dag 1-2
Sverige-Terskol
Flyg till Mineralnyje Vody och slutligen buss till byn Terskol vid foten av Elbrus.

Dag 3-7
Acklimatisering
Från Terskol åker vi en kort tur i minibuss till vår acklimatiseringstur i Kaukasus huvudkedja. Vi siktar på en topp på ca 4000möh men inte allt för långa vandringssträckor, allt för att få en trevlig och effektiv acklimatisering.

Vandringsdagarna blir korta för att alla ska må bra och ge möjlighet till mindre utflykter i närområdet. Vi börjar vandringen på ca 4 km genom vacker och orörd natur och upprättar vårt första läger. Under de kommande 4 dagarna sover vi successivt högre och gör toppförsöket från ett läger på 3300-3400möh där vi övernattar minst 2 nätter.

Dag 8
Vi återvänder till Terskol där vi bor en natt på hotellet.

Dag 9
Vi tar oss till Azau på 2350 möh och börjar vår anmarsch mot Elbrus. Under vandringen kommer vi lägga minst fyra läger på väg upp mot Elbrus sydvästrygg. Första lägret kommer ligga på ca 3300 meters höjd vid en av de otaliga glaciärer som flyter ner för Elbrus flanker.


Västra leden på Elbrus, ovanför glaciärplatån med utsikt över Kaukasus main ridge

Dag 10
Vi fortsätter upp till en vidsträckt glaciärplatå där vi lägger läger två på en moränrygg på ca 3800 möh. Camping med otrolig utsikt, nu över hela det omgivande Kaukasus spektakulära berg. När vi når glaciären knyter vi in oss och går sedan i replag under hela turen tills vi kliver av glaciären på väg ned igen.

Dag 11-13
Fortsatt stigning mot läger 3 som ligger på glaciären på ca 4200 möh. Efter en natt i läger tre brantar det till betydligt upp mot läger 4 på ca 4950 möh, som är vårt toppläger vid foten av sydvästryggen.

Dag 14-16
Från läger 4 har vi tre möjliga toppdagar och därmed goda möjligheter att vänta ut eventuellt dåligt väder innan vi försöker nå toppen. Om så behövs använder vi en av dessa dagar för att acklimatisera och förbereda oss inför toppturen på Elbrus. Från läger 4 följer vi ryggen upp mot västtoppen på 5642 möh. Den sista etappen upp mot toppen består av en spektakulär kamvandring med oslagbar utsikt vid bra väder.


Västra ledens brantaste parti är en vackert exponerad rygg som slutar i en bred hylla med flera förtoppar på runt 5000möh.

Dag 17
Nedstigning samma väg.

Dag 18
Hemresa från Terskol till Sverige.


Topplägret på ca 4950möh, men utsikt mot toppen


Följande ingår i resans pris:
- Specificerade lokala transporter
- Svenska expeditionsledare
- Acklimatiseringstur före bestigningen av Elbrus
- Klättertillstånd
- Hotellrum i tre nätter (om allt går som planerat sover vi övriga nätter i tält)
- Frukost och middag på hotellet i Terskol
- Mat till alla turer
- Friluftskök och bränsle
- Vattenreningsutrustning
- Tält

I princip ingår allt som behövs under resan utom mat och dryck under vår vistelse i städer eller bergsbyar, personlig utrustning samt godis eller "extra energi" till turerna. Personlig försäkring står du själv för.

Vi reserverar oss för eventuella stora ändringar i valutakurser, transportkostnader eller klättertillstånd, vilket kan påverka priset på resan. Eventuella ändringar av resplanen under resans gång (efter deltagarnas önskemål) kan även påverka totalpriset. Resan genomförs ej med mindre än 6 deltagare.

Flygbiljetter
Flygbiljetter ingår ej i resans pris. Vi hjälper dig dock gärna med flygbokningen.

Mat
Priset du betalar inkluderar all mat under vandrings- och klätterturerna. Här satsar vi på en blandning frystorkad turmat och lokala råvaror (pasta, mos, gröt, mm). Har du speciella önskemål försöker vi anpassa oss så gott det går.

Miljö
Vi håller en sträng miljöprofil på alla våra expeditioner. Vi bär ner allt skräp vi genererar från berget, förutom visst avfall (som t ex toalettpapper) som bränns och vi CO2-kompenserar alla våra flygresor.


Utrustning
Du behöver en bra långtursryggsäck, liggunderlag, en sovsäck som klarar minst -15 C. När det gäller kläder kan du utgå ifrån vad du skulle ha på dig i vanligt nordiskt vårvinter-fjällklimat, dvs skalplagg, ett fleecelager och underställ. En lätt dunjacka värmer gott! Det är viktigt att skydda händer och fötter på hög höjd, så du behöver rejäla skalvantar med foder, och helst storskor på fötterna. Vi rekommenderar Scarpa Vega eller motsvarande plastskor som är prisvärda och varma. Tekniska hjälpmedel som behövs är en glaciärisyxa, stegjärn, sele, 2 skruvkarbiner, en ascender och en repbroms.


Mer om Elbrus och Kaukasus
Bergskedjan Kaukasus sträcker sig ca 100 mil, från Svarta havet i väster till Kaspiska havet i öster. Huvudkedjan bildar en naturlig gräns mellan Europa i norr och Asien i söder, men också mellan länderna Ryssland i norr och Georgien och Azerbadzjan i söder.

Vulkanen Elbrus med sina två toppar, den västra på 5642m och den östra på 5621m, ligger ungefär 10 km in på ryska sidan av Kaukasus huvudkedja i republiken Kabardino-Balkarian, som är underrepublik i det Ryska samfundet. Det ligger därmed helt i Europa, vilket gör Elbrus till Europas högsta berg. Förstabestigningen gjordes (officiellt) av en rysk expedition redan 1829, då Kaukasiern Killar Khashirov (som var lokal guide i expeditionen) nådde toppen.

Elbrus bergssidor täcks av stora glaciärer, sammanlagt ungefär 150 kvadratkilometer, och har, förutom dubbeltoppen, klassisk vulkanform. I de omgivande bergen ligger även merparten av Kaukasus övriga höga berg, sex av totalt sju toppar över 5000m (Den sjunde är Kasbek, 5035m, i Georgien).

Kaukasus historia är stormig, och området har flera gånger blivit invaderat av utländska styrkor - sarmater, hunner och ryssar. Folket har på grund av detta flyttat allt högre upp i bergen, som ger ett naturligt skydd mot angripare. Ryssland har på senare år försökt få mer och mer inflytande i området, men till skillnad från Tjetjenien där man slagits mot invaderande ryssar i årtionden, har läget i Kabardino-Balkarien alltid varit lugnt. Republiken var den första i Kaukasienregionen att frivilligt gå med i ryska samfundet, och historiskt har relationerna med jätten i norr varit mycket goda (vilket även innefattat ett (politiskt) giftermål mellan Tsar Ivan IV och en Kabardier). Dagens politik i Kabardino-Balkarien är fortfarande ryssvänlig, och det finns inga tecken på en ändring. Turister i Kabardino-Balkarien är normalt på mycket säker mark.


Ledare
Resan leds av Jonn Lantz och en assisterande ledare

Intresseanmälan
Samarbetspartners:
© Swedish Expeditions ecoexploring EF 2008- med ensamrätt | Resevillkor | Kontakt | Webbansvarig | Stor text