hem | | sitemap
Expeditioner
och hållbara äventyr
jorden runt
Arkivet
Hem
Expedition Aconcagua 2012-2013 Reseberättelse


Strax efter jul lämnade vi Sverige för att börja äventyret att nå toppen på Cerro Aconcagua, 6962 möh, beläget i de vilda och obefolkade centrala Anderna mellan Chile och Argentina.

När vi checkade in på flighten som skulle ta oss via Frankfurt vidare till slutdestinationen Santiago i Chile visade det sig att en av deltagarna hade ett pass som gick ut den 3 januari. Det blev ett blixtbesök hos passmyndigheten på Landvetter för att lösa ett temporärt pass för resan.

Väl framme i Santiago var hela gänget på 11 personer samlat. Vi tog en buss över Anderna vidare till Mendoza i Argentina för att köpa klättertillstånd och proviantera för båda turerna (acklimatiseringturen samt Aconcagua turen). Först gjorde vi en kortare tur i ett område med lite lägre berg Quebrada Los Gemelos, gränsbergen mot Chile, några mil sydväst om Aconcaguamassivet. Dessa berg är som högst ca 5100m, bra för att få den acklimatisering som krävs för nästa topp - Aconcagua.

Efter acklimatiseringsturen vilade vi i 2 nätter i bergsbyn Uspallata, där vi passade på att äta goda biffar och dricka bra Malbec-vin.

Vår plan var att bestiga Aconcagua via Normalleden så vi startade i Puente del Inca och gjorde vår anmarsch via Confluencia vidare till Plaza de Mulas. Fram hit tog vi hjälp av mulor för att få in all materiel i parken. Från den här punkten gjorde vi övriga försök i alpintstil, dvs. vi gick mot toppen utan att förbereda läger innan. Vår färd mot toppen gick via Camp Canada (4900möh), Nido de Condores, (5600möh) och slutligen topplägret i Camp Colera på ca 6000m.

På toppdagen startade vi tidigt och gick via Independencia Hut på 6500 meters höjd vidare till La Canaleta. Därefter följde vi toppkammen upp till nordtoppens lilla topplatå, den högsta punkten på södra och västra halvkloten som vi nådde vid 13-tiden den 11 Januari 2013.

Efter en lyckad bestigning av Aconcagua vandrade vi ner till baslägret och ut längs med Horconesdalen dagen efter. Under den dagen kom det stora mängder snö på Aconcagua och rikligt med regn i dalen, det hade inte varit möjligt att nå toppen på Aconcgua kommande vecka.

Expeditionen avslutades med att vi åkte buss i 6 timmar till kuststaden Viña del Mar. Där avnjöt vi fin fisk med härligt lokalt vitt vin med bad i havet innan vi åter tog flyget hem till Sverige.


Bilder
Visa Bildgalleriet
Samarbetspartners:
© Swedish Expeditions ecoexploring EF 2008- med ensamrätt | Resevillkor | Kontakt | Webbansvarig | Stor text